Companiile de asigurări au înregistrat în 2011 costuri record de 105 miliarde de dolari, cele mai mari din istorie, arată grupul german Munich Re, transmite Bloomberg.
Costurile asigurătorilor în urma mai multor cutremure devastatoare şi a unui număr mare de catastrofe provocate de fenomene meteorologice extreme au fost de două ori mai mari decât cele din 2010 şi au depăşit recordul anterior, de 101 miliarde de dolari, din 2005, conform Munich Re, cel mai mare grup de reasigurări din lume.
Compania elveţiană Swiss Re a estimat anterior că cererile de despăgubiri după catastrofele naturale au atins la nivelul industriei 103 miliarde de dolari.
Pierderile economice la nivel mondial provocate de aceste dezastre s-au ridicat anul trecut la 380 miliarde de dolari, peste recordul de 220 de miliarde de dolari atins în 2005, iar cutremurele produse în Noua Zeelandă în februarie şi în Japonia în martie au provocată aproape două treimi din aceste pagube, conform estimărilor Munich Re.
"A trebuit să facem faţă unor evenimente care au loc o dată la 1.000 de ani în zonele respective. Suntem pregătiţi pentru astfel de situaţii extreme", a declarat Torsten Jeworrek, membru al conducerii Munich Re responsabil cu reasigurările la nivel mondial.
Cutremurul din Japonia şi valul tsunami care a urmat ar putea costa asigurătorii până la 40 de miliarde de dolari, iar cutremurul din Noua Zeelandă 13 miliarde de dolari. Costurile generate de inundaţiile din Thailanda se află pe locul al treilea, cu circa 10 miliarde de dolari, estimează Munich Re.
Între alte catastrofe produse anul trecut se află uraganul Irene, care a provocat pierderi asigurate de 7 miliarde de dolari, şi furtuni şi tornade care au afectat Statele Unite în aprilie, cu costuri de 7,3 miliarde de dolari.