Tehnologia modernă face ca tot mai multe produse din jurul nostru să conţină substanţe artificiale, cu potenţial nociv pentru sănătate.
Alimentele sunt cea mai importantă sursă de toxine în viaţa de zi cu zi, sutele de aditivi folosiţi în procesul industrial şi pesticidele cu care au fost tratate fructele şi legumele având efecte numeroase şi incomplet cunoscute asupra sănătăţii.
Pentru a reduce la maximum riscul de contaminare cu substanţe nocive, ar trebui să avem propria grădină şi propria fermă sau să apelăm la produse organice. În lipsa acestora, este bine să ne obişnuim să citim etichetele produselor alimentare şi să le evităm pe cele bogate în ingrediente artificiale. Cele mai mari concentraţii de aditivi se găsesc în mezeluri, în supele instant, în sosurile gata preparate şi în dulciurile intens aromatizate.
Despre peşte se ştie că este un aliment cu multiple beneficii pentru sănătate, dar care, din păcate, poate să conţină metale grele. „Este vorba mai ales de mercur, ce provine din poluarea industrială şi din arderea combustibililor şi care este încorporat de organismele acvatice sub formă de metil-mercur, neurotoxic.
Peştii răpitori (de exemplu, rechinul, tonul, peştele spadă), care se hrănesc cu alţi peşti, concentrează mai mult mercur în corpul lor decât ceilalţi (somonul, sardina, heringul)", atrage atenţia Cristina Spiroiu, medic endocrinolog nutriţionist la Spitalul Militar Central. De aceea se recomandă limitarea aportului de peşte la două-trei mese pe săptămână şi alegerea peştelui puiet.
De la tigăi la substanţe de curăţat covoare
În vasele de gătit nonaderente, dar şi în haine, în mobilier şi în containerele pentru alimente se găsesc perfluorcarburi (PFC). Corpul nostru absoarbe, deci, PFC la nivelul tubului digestiv, la nivelul pielii, dar şi al plămânilor. Pentru a scădea cantitatea de PF