Valoarea împrumuturilor de urgenţă luate de băncile comerciale de la Banca Centrală Europeană (BCE) se menţine aproape de maximele ultimelor 18 luni. Nevoia ridicată de bani a băncilor comerciale este un semn că tensiunile din sistemul bancar european se menţin în continuare la cote ridicate.
Peste 15 de miliarde de euro au fost luate cu împrumut de către băncile comerciale europene de la Banca Centrală Europeană, prin intermediul facilităţii de credit “marginal lending facility” oferită de BCE.
Suma împrumutată marţi de băncile comerciale a depăşit-o pe cea împrumutată cu o zi în urmă, când valoarea acestora a însumat 14,8 miliarde de euro, dar a fost sub cea de 17,3 miliarde de euro împrumutată cu o săptămână în urmă. Aceasta fiind dealtfel şi cea mai mare valoare a împrumuturilor de urgenţă accesate de băncile comerciale de la BCE, din iunie 2009 până în prezent.
Împrumuturile de urgenţă angajate astăzi de băncile comerciale, acestea sunt purtătoare ale unei dobânzi penalizatoare, de 1,75%, ceea ce înseamnă că nu sunt folosite decât de acele instituţii financiare care au dificultăţi mari în a găsi finanţare pe piaţa interbancară, pe termene de una sau două zile.
Cifrele arată că sistemul bancar se află încă într-o stare extrem de tensionată, în ciuda eforturilor făcute de BCE de a oferi lichidităţi. În acest demers, la jumătatea lunii decembrie, Banca Centrală Europeană a oferit băncilor comerciale peste 489 de miliarde de euro prin împrumuturi cu scandeţă la trei ani şi la o dobândă de doar 1%, încercând astfel să sprijine băncile aflate în dificultate. Cifrele ulterioare au arătat însă că o bună parte din acei bani nu au luat calea pieţelor de obligaţiuni suverane şi nici pe cea a pieţei de împrumuturi interbancare, ci s-au scurs în depozite realizate la BCE.