Cine ajunge CEO? Sau mai bine zis, cum faci sa ajungi "seful cel mare"? Ei bine, unii ar spune ca norocul are un cuvant important de spus, in timp ce altii ar paria pe "relatii", iar cativa ar zice ca background-ul e decisiv. Chiar daca in lume exista si cazuri exceptionale, care sa confirme una dintre cele trei ipoteze, secretul ascensiunii spre top management consta intr-un mix echilibrat de competente, brand personal, educatie si carisma.
DailyBusiness.ro a incercat sa contureze drumul de la middle la top management cu ajutorul specialistilor in resurse umane. Prin urmare, ce dispare din si ce apare in fisa postului de CEO?
"Exista diferente esentiale intre pozitiile de middle si cele de top management si acestea vin din nivelul responsabilitatilor, dar de cele mai multe ori si din senioritate. In zona de top sunt stabilite in general strategiile si tacticile, obiectivele generale pe termen mediu si lung, in timp ce in zona de middle management sunt implementate strategiile si sunt adoptate masuri de obtinere a rezultatelor asteptate", a spus Cristina Popescu, manager firma de recrutare Qpas.
Astfel, principala responsabilitate a CEO-ului este sa recunoasca in timp util oportunitatile si riscurile pentru firma si sa dezvolte strategii de maximizare a oportunitatilor si de evitare a riscurilor.
"Middle managementul are ca principala activitate concretizarea obiectivelor strategice definite de top management, stabilind resursele si masurile necesare realizarii taskurilor. Indiferent de departamentul coordonat, middle managerii au patru roluri esentiale: managementul operatiunilor, managementul financiar, managementul resurselor umane si managementul informatiei", a explicat Monica Bors, general manager firma de recrutare Premium HR.
Care sunt principalii factori care iti marcheza ascensiunea spre pozitia de CEO