Bugetul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa a fost de ajuns pentru plata salariilor, dar banii nu au mai ajuns pentru reparaţii şi investiţii.
Directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa (MINAC), dr. Gabriel Custurea, regretă că anul trecut nu s-au găsit bani pentru investiţii necesare la obiective turistice importante din judeţ. De pildă, jumătate din acoperişul muzeului de la Adamclisi aşteaptă de mai bine de trei ani fonduri pentru reabilitare. Adăugăm faptul că în aceeaşi stare se află şi acoperişul muzeului din Constanţa, care are urgent nevoie de reparaţii. În unele locuri ţiglele au fost luate de vânt şi la ploile puternice afectează instituţia. „Aici (n.r. - la sediul MINAC) avem de reparat acoperişul. S-a făcut o reparaţie acum cinci-şase ani, dar se pare că nu ţine mai mult de cinci ani", a menţionat Custurea. Acesta a subliniat că trebuie reparat şi acoperişul de la muzeul din Adamclisi.
Muzeu dedicat bisericuţelor din cretă de la Murfatlar
În plus, se doreşte deschiderea unui muzeu dedicat sitului de la Murfatlar, acolo unde se află celebrele bisericuţe din cretă. În oraşul de lângă Constanţa există o clădire care ar putea fi reabilitată şi amenajată, apoi dotată cu fragmente descoperite în bisericuţe. „Din păcate, pentru că suntem în vremuri de criză, nu am reuşit să reparăm şi să deschidem un muzeu al bisericuţelor de cretă de la Murfatlar. Acolo avem o clădire care ar trebui reabilitată şi care, în momentul în care ar fi gata, am putea să punem piese din bisericuţe şi, pe lângă acest lucru, să creăm o atmosferă a anului 1000, de când sunt ele, pentru a linişti curiozitatea oamenilor", a completat managerul constănţean. În prezent, bisericuţele nu pot fi vizitate din cauza materialului friabil din care sunt făcute. O asemenea investiţie de la Murfatlar ar costa cel mult 250.000 de le