De Bobotează, tinerele din Bihor au ocazia să afle cine le este ursit, respectând un ritual vechi de secole. În ajun de Bobotează fetele nemăritate, care speră să vadă în vis chipul celui cu care le-a fost scris să-şi petreacă viaţa, ţin post şi pregătesc o pâinică din aluat nedospit, condimentată cu multă sare, pe care o mănâncă înainte de a se culca.
Cine le va aduce apă în vis, ca să le potolească setea, acela le va fi ursitul. Acesta este crezul tinerelor din Bihor, fie că provin din sate în care tradiţia este lege, fie că locuiesc în oraşe.
Dragoste şi superstiţii
Etnograful Crăciun Parasca spune că, în fiecare sat din judeţul Bihor, există diverse superstiţii legate de Bobotează. „Busuiocul este un simbol al dragostei, invocat adesea în practicile legate de măritat şi de Bobotează", a explicat Crăciun Parasca. Expertul în tradițiile bihorene a enumerat câteva dintre obiceiurile legate de Bobotează, toate având ca numitor comun busuiocul și visarea persoanei ursite. Potrivit lui Parasca, ritualurile sunt practicate și de către tinerii celibatari, nu doar de către reprezentanții sexului frumos. „Un alt obicei de Bobotează este ascunderea, sub prag, a unui cercel, inel sau pieptene, peste care să treacă preotul, atunci când sfințește casa. Obiectul respectiv se pune sub pernă, în ideea că băiatul sau fata își va visa în acea noapte ursitul", a exemplificat Parasca. Un alt obicei este acela al tinerilor care se culcă exact pe locul peste care a trecut preotul, tot pentru a afla identitatea viitoarei soții. „În unele sate, fetele care țin post și își pun busuioc sub pernă nu au voie să se așeze toată ziua, dacă vor să-și viseze ursitul" a mai spus etnograful.