Centrul Cultural Piteşti, prin Clubul de Istorie “Armand Călinescu” şi Instituţia Avocatul Poporului, a organizat simpozionul cu tema “Forme de guvernare în România secolelor XIX- XX.” Dezbaterea, care face parte din seria manifestărilor “Istorie restituită şi asumată”, a reunit la Centrul Cultural mai mulți profesori și amatori de istorie, care au discutat despre cele două forme de guvernare din România ultimelor două secole, de la regimurile fanariote până la republica actuală. Astfel, au fost prezentate condițiile trecerii țării noastre de la monarhia de tip oriental, absolutistă, la cea constituțională, determinată de către primul rege al românilor, Carol I. Pe timpul acestuia a apărut și prima Constituție, care arăta intenția legiuitorului de a transforma noul stat apărut într-un fel de Belgie a Orientului.
Vorbitorii au căzut de acord asupra faptului că, ulterior, versiunile legii fundamentale au fost influențate de schimbările perioadei, fie că era vorba de dictatura regală, fie de cea comunistă sau de necesitatea intrării României în Uniunea Europeană, cum a fost cazul celei mai recente constituții.
Cât despre forme de guvernământ, în ciuda discuțiilor din ce în ce mai aprinse despre monarhie în România, consilierul județean Marius Postelnicescu a subliniat că aceasta încă nu are suficienți adepți pentru a fi reinstalată. Și asta mai ales pentru că, în toate constituțiile din 1947 încoace, unul dintre foarte puținele puncte care nu pot fi modificate este cel referitor al forma de guvernământ, a cărei schimbare ar putea fi făcută, așa cum spuneau și vorbitorii din cadrul simpozionului de la Centrul Cultural, numai printr-o revoluție.