Copiii născuţi în 2005 sunt ultima generaţie admisă în învăţământul primar fără să fi trecut prin clasa pregătitoare, care devine obligatorie din anul şcolar 2012-2013. Unii părinţi se tem că nu există infrastructura adecvată, iar o parte din elevi vor ajunge prea târziu în clasa I.
Copiii vor urma clasa pregătitoare la grădiniţă sau în şcoli, ambele tipuri de unităţi având posibilitatea să organizeze această formă de învăţământ, începând de la toamnă.
Cei născuţi începând cu 2006 nu vor putea fi admişi în clasa I, dacă nu vor urma înainte de aceasta anul pregătitor.
Deocamdată nu se cunoaşte exact ce vor învăţa copiii la clasa pregătitoare pentru că încă nu a fost făcut public conţinutul curriculei. "Va avea elemente care ţin de învăţământul primar şi de cel preşcolar. Copii vor primi noţiuni de limbă şi comunicare, cunoştinţe despre natură şi altele. Probabil în cursul acestei luni se va publica curricula", a declarat Liliana Preoteasa, director la Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Problema vârstei
Pentru copiii născuţi în intervalul 1 septembrie 2006 - 31 decembrie 2006 părinţii vor putea opta dacă prelungesc încă un an grupa mare sau dacă cei mici merg în grupa pregătitoare.
În cazul în care copiii născuţi în intervalul 1 septembrie - 31 decembrie rămân încă un an în grupa mare, în anul şcolar 2013-2014 vor intra în clasa pregătitoare.
"Unii părinţi nu sunt de acord să-i dea la şcoală pe copii la vârste înaintate, de exemplu la şapte ani şi şapte luni. Consideră că este cu atât mai bine cu cât copilul merge la şcoală mai devreme. Înainte grupa mare ţinea loc de clasa pregătitoare. În ţări ca Germania şi Franţa, copii încep şcoala la 6 ani, dar există şi alte state în care sistemul de învăţământ îi acceptă pe copii de la 4 ani", a declarat Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei Profesionale pentru Educ