Potrivit unui sondaj internaţional, românii au ieşit pe ultimul loc în \"topul fericirii\", din 58 de ţări din întreaga lume.
Worldwide Independent Network of Market Research (WIN), o reţea de organizaţii care se ocupă de sondaje la nivel global, a contactat (pe stradă, la telefon sau online) peste 53.000 de persoane din 58 de ţări, între noiembrie şi decembrie 2011.
Le-a pus tuturor o întrebare clară, cu iz filosofic, la care nu multă lume ar avea un răspuns clar. "Din punctul dumneavoastră de vedere, sunteţi fericit, nefericit sau niciuna dintre variante?". Pe scurt: "Sunteţi fericit?".
Nu a fost loc de nuanţe, de dezbatere pe tema fericirii, a căutării ei sau a vreunei definiţii. Au ieşit, în urma răspunsurilor, câteva procente reci, care au adus concluzii cel puţin surprinzătoare.
Unde stau românii în top
Potrivit studiului, nu popoarele cele mai dezvoltate economic s-au declarat "fericite", probând cumva clişeul "Banii n-aduc fericirea". Cei mai fericiţi în procente (în medie) sunt locuitorii din Fiji (85% dintre cei chestionaţi declarându-se fericiţi). Apoi vin nigerienii (84%), olandezii (77%), elveţienii (76%), urmaţi de locuitorii din Ghana (72%).
România, în urma mediei obţinute după răspunsurile înregistrare de la un eşantion de 1.050 de persoane, ar ocupa ultimul loc din clasament. Doar 28% dintre români au răspuns că sunt fericiţi, în timp ce 39% s-au declarat, scurt, nefericiţi. 30% au răspuns că nu sunt niciuna, nici alta. Iar 3% au preferat să nu răspundă. A ieşit un rezultat negativ, de -10, în "media fericirii", care a adus ieri o avalanşă de ştiri pe micile ecrane.
"O concluzie nefericită"
Pe baza acestor date, câteva explicaţii din partea specialiştilor creionează, de fapt, că a defini un loc, orice loc de pe planetă, drept "nefericit" este un demers ce nu poate fi obiectiv.
An