Reluarea exportului de carne de porc către Uniunea Europeană ar putea acoperi o mare parte din sumele pe care le pierdem prin plecarea producătorului de telefoane. Sursa: REUTERS
După ce, în 2010, sărbătoream un record istoric al exporturilor româneşti, cu un total de 37,2 miliarde de euro, în 2011 am depăşit această cifră în doar zece luni, când am exportat mărfuri în valoare de 37,6 miliarde euro, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Valoarea este cu 23,5% peste cea realizată în aceeaşi perioadă a anului anterior. Astfel în 2011, a fost doborât recordul din 2010.
La anul, lucrurile par a nu mai sta la fel de bine pentru acest sector al economiei parte din cauza revenirii spectrului recesiunii în statele membre ale Uniunii Europene, unde ţara noastră exportă circa 70% din produse, parte din cauza închiderii uzinei Nokia din comuna clujeană Jucu.
Plecarea finlandezilor va însemna automat un minus de 1-1,2 miliarde de euro la export, estimează Cezar Mereuţă, preşedintele Centrului Român de Modelare Economică (CERME).
Însă exporturile de carne de porc ar putea compensa o mare parte din pierderile suferite din cauza Nokia.
Peste 600 de milioane de euro din porcine
Florian Libocor, economistul- şef al BRD, este de părere că, în anul care urmează, exporturile "vor continua să contribuie la formarea PIB cel puţin printr-un sold negativ mai mic".
Însă, în opinia sa, creşterea înregistrată va fi mai temperată. Mai avem totuşi o speranţă pentru anul viitor. Începând cu 1 ianuarie 2012, vor fi reluate exporturile de carne de porc crescut în Româna către statele UE.
"Prin ridicarea acestei bariere comerciale impusă României din cauza pestei porcine, se apreciază de către exportatorii români că această liberalizare ar putea aduce, în primul an de export, între 600 de milioane şi un miliard de euro", estimează rep