Oficiul Român pentru Imigrări anunță că va elibera, în anul 2012, 5.500 de autorizaţii de muncă cetăţenilor străini care îndeplinesc condiţiile şi doresc să se încadreze sau să presteze muncă în România. Sursa: REUTERS
Astfel, tipurile şi numărul de autorizaţii de muncă care pot fi acordate străinilor sunt următoarele: autorizaţii de muncă pentru lucrătorii permanenţi – 3.000, autorizaţii de muncă pentru lucrătorii detaşaţi – 700, autorizaţii de muncă pentru lucrătorii înalt calificaţi – 1.000, autorizaţii de muncă pentru lucrătorii sezonieri – 100, autorizaţii de muncă nominale – 100, autorizaţii de muncă pentru lucrătorii stagiari – 200, autorizaţii de muncă pentru sportivi – 300, autorizaţii de muncă pentru lucrători transfrontalieri – 100.
În situaţia în care numărul cererilor pentru eliberarea de autorizaţii de muncă este mai mare decât numărul stabilit, acesta poate fi suplimentat prin Hotărâre a Guvernului, în baza unui memoriu justificativ, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
Aproape 300 de guvernante
În cursul anului 2011, până la sfârşitul lunii noiembrie, ORI a eliberat 2.514 de autorizaţii de muncă străinilor.
Cei mai mulţi cetăţeni provin din state precum: Turcia 505, China 460, Filipine 299, Sri Lanka 142, Moldova 140 iar domeniile de activitate conform clasificaţiei COR pentru care au fost solicitate autorizaţiile de muncă sunt: guvernantă 285, zidar pietrar 148, fotbalist profesionist 97, administrator societate comercială 81.
Autorizaţia de muncă este documentul oficial care dă dreptul străinului, cetăţean al unui stat din afara Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, să desfăşoare activităţi lucrative în România. Solicitarea pentru eliberarea unei astfel de autorizaţii se adresează Oficiului Român pentru Imigrări de către angajator, persoană fizică sau juridică.
Pentr