Scandal de proporţii: zeci de directori din cadrul Ministerului Economiei, Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi companiei Romgaz sunt anchetaţi într-un dosar privind subminarea economiei naţionale, prin vânzarea la preţ redus a gazelor din producţia internă către o societate comercială. Prejudiciul estimat s-ar ridica, potrivit procurorilor, la 126 de milioane de dolari.
Chiar dacă procurorii Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate şi Terorismului nu precizează numele firmei sau al persoanelor învinuite în dosar, presa s-a grăbit cu dezvăluirile: surse din DIICOT citate de HotNews au declarat astfel că printre cei cercetaţi penal s-ar afla directorul Romgaz, Marcel Piteiu, precum şi preşedintele Consiliului de Administraţie, Ioana Apan, alături de omul de afaceri Ioan Niculae, patronul Inter Agro, compania care ar fi beneficiat de pe urma întregii afaceri.
Afaceristul a declarat însă că deocamdată nu i-a fost adusă la cunoştinţă în mod oficial nicio acuzaţie. Neoficial, presa susţine că Inter Agro ar fi beneficiat ilegal de gaz exclusiv din producţia internă, care costa doar 160 de dolari mia de metri cubi, faţă de 380, cât era cel din import, aceasta deşi avea datorii către Romgaz.
Ioan Niculae nu neagă facilităţile de care a beneficiat, nici datoriile, dar susţine că acestea ar fi fost eşalonate, iar graficul de plată, respectat.
Facilităţile au fost acordate până în octombrie 2010, când Ministerul Economiei spunea că datoriile firmelor care au beneficiat de gaz ieftin se ridicau la 531 de milioane de lei noi.
Ioan Niculae susţine că alături de Inter Agro, alte 13-14 firme au beneficiat de aceleaşi facilităţi.
HotNews aminteşte că Inter Agro, alături de combinatul de aluminiu Alro Slatina, combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, grupul InterAgro şi combinatul de îngrăşăminte chimice Azomureş