Cel mai mare investitor străin de pe piaţa locală, grupul american Artio Global, a vândut în perioada iulie-octombrie 2011 cea mai mare parte a acţiunilor pe care le deţinea la cele cinci SIF-uri, reiese din raportul anual al fondurilor Artio.
Americanii au mai vândut pachete mai mici de acţiuni la Petrom, Dafora şi Antibiotice şi nu au mai realizat nicio achiziţie.
La finalul lunii octombrie Artio deţinea prin intermediul a două fonduri investiţii de 181 mil. dolari pe bursa de la Bucureşti, reprezentând 1,7% din activele nete totale ale celor două fonduri.
Valoarea plasamentelor Artio la bursă a scăzut cu 27% faţă de finalul lunii iunie, când se ridicau la aproape 250 mil. dolari, ca urmare a scăderilor puternice de pe piaţă. În acelaşi interval, activele celor două fonduri au scăzut cu 29%, la 10,7 mld. dolari.
În mod surprinzător, Artio a hotărât să vândă cea mai mare parte a acţiunilor deţinute la cele cinci SIF-uri, deşi preţul era la jumătate faţă de cel la care americanii au cumpărat în 2006. Fondul Artio International Equity Fund deţinea pachete cuprinse între 0,7% şi 0,9% la cele cinci SIF-uri.
Artio a intrat la SIF-uri încă din perioada 2003-2004, iar după ce pragul de deţinere a fost majorat de la 0,1% la 1% în 2005 americanii au intrat imediat la cumpărare majorându-şi participaţiile la 1% din fiecare SIF. În toamna lui 2008 Artio a vândut pachete de 0,2-0,3% la fiecare SIF, pe fondul turbulenţelor de pe pieţe din acea perioadă.
Artio a plătit circa 16 mil. dolari pentru achiziţia de acţiuni la SIF-uri şi a pierdut circa 7 mil. dolari vânzând acţiunile. La finalul lunii octombrie mai deţinea 0,2% din SIF Banat şi SIF Transilvania şi 0,32% din SIF Muntenia.
Decizia de vânzare pare neispirată, având în vedere că la finalul anului Camera Deputaţilor a votat ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la