Retragerile mai mari de la bancomate arată o creştere a cheltuielilor de Sărbători faţă de anul anterior, ceea ce poate însemna o revenire a consumului şi a încrederii.
BRD, Raiffeisen, Volksbank, Alpha Bank, ING Bank şi Banca Românească afirmă că retragerile de cash de la bancomate au crescut între 8% şi 45% în perioada 15-22 decembrie 2011, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Acesta este primul indicator care arată o revenire a consumului.
Spre exemplu, de pe cardurile ING Bank au fost retraşi în perioada 15-22 decembrie 2011 aproape 237 milioane de lei (55 mil. euro), cu 21% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. ING are un portofoliu de peste un milion de carduri de credit şi debit. Media retragerilor este un plus de 20%.
Austriecii de la Raiffeisen au anunţat la rândul lor o creştere cu 25% a sumelor retrase de pe carduri, dar nu au precizat volumul exact. O creştere mai mare a fost consemnată de Banca Românească, un jucător de talie medie cu acţionariat elen, de pe cardurile băncii fiind retraşi 16 milioane de lei în săptămâna de dinaintea Crăciunului, cu 45% peste nivelul din perioada corespunzătoare din 2010.
Creşterile de două cifre raportate de bancheri vin în condiţiile în care inflaţia a crescut cu mai puţin de 3,5%, potrivit ultimelor date disponibile, ceea ce arată că de fapt românii au cumpărat mai mult. Având în vedere că veniturile nu au crescut substanţial, cheltuielile suplimentare au fost susţinute în bună măsură din banii economisiţi pe parcursul anului.
"Criza a modificat comportamentul consumatorilor. Aceştia au economisit mai mult, lucru reflectat de creşterea depozitelor, iar cheltuielile suplimentare de la sfârşitul anului au fost făcute din aceste economii. Oricum, decembrie marchează în fiecare an un vârf de consum", comentează analistul financiar Aurelian Dochia.
Clienţii băn