Cazul Niculae este relevant pentru caracatita transpartinica instalata in Romania care a nascut asa numitii capitalisti de stat, cu radacini in fosta Securitate, dupa model rusesc. Omul de afaceri Ioan Niculae n-a sclipit prin vreo idee economica, ci prin modul in care s-a bransat la resursele publice. Fostul ofiter DIE s-a remarcat, la fel ca multi altii ca el, printr-o reteta cu totul speciala de urcat rapid in topul milionarilor Romaniei. Cam toti cei deveniti recent personaje de film sunt astazi inculpati sau trimisi in judecata.
Cateva detalii relevante din ancheta procurorilor DIICOT indica faptul ca Niculae ar fi obtinut in mod privilegiat, vreme de patru ani, gaz ieftin de la stat, chiar si in conditiile in care Romania era amenintata cu epuizarea stocului de gaze pentru populatie pe timp de iarna. In mod uluitor, cei 40 de invinuiti sunt de toate culorile: PDL, UDMR, PNL, cu totii au semnat contracte dezavantajoase pentru stat, dar profitabile pentru Niculae. Factura gaurii la buget sare, dupa calculele procurorilor, de 120 de milioane de dolari.
In paralel, Niculae este anchetat intr-un alt dosar referitor la finantarile din campania electorala din 2009. Presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu (PSD) i-ar fi cerut miliardarului Ioan Niculae sa contribuie cu un milion de euro la campania electorala a lui Mircea Geoana din 2009. Potrivit DNA, "in schimbul banilor, Ioan Niculae urmarea influentarea factorului decizional in vederea numirii unor persoane agreate de el la conducerea Ministerului Economiei si Comertului si la societatile nationale TRANSGAZ si ROMGAZ".
Sa fi cotizat oare Niculae in campanie doar la PSD ca sa-si asigure noi contracte avantajoase? Greu de crezut, dupa cum arata investigatia procurorilor din dosarul subminarii economiei nationale. Merita sa dai mita la partide un milion-doua de dolari si sa cast