Din cei trei ani de criză resimţiti de fiecare clujean, piaţa muncii este printre puţinele domenii care se poate lăuda că situaţia neplăcută a fost binevenită.
„Aceşti ani au dat de înţeles că se pot face proiecte mari, cu bani mulţi, în oraşe de provincie. Cluj Arena şi acum aeroportul sunt proiecte cu implicaţii pe termen lung, ce dezvoltă oraşul atât pe orizontală cât şi pe verticală", explică Claudia Indreica, managing partner la Psihoselect.
Citeşte efectele crizei în Cluj
Specialiştii în resurse umane consideră că deşi din punct de vedere bugetar anul 2011 nu a fost de bun augur, în piaţa muncii s-a simţit că a trecut criza. „În 2011 s-a simţit o creştere fără doar şi poate, dar pentru anul acesta abordarea e foarte prudentă", spune Claudia Indreica.
Câştiguri în funcţie de performanţe
Chiar dacă datele macroeconomice sunt optimiste, situaţia din Europa îi determină pe angajatori să fie mai prudenţi decât şi-ar dori salariaţii români. „Abordarea companiilor e să înlocuiască ce e cazul şi să deschidă noi posturi doar pe nişe noi", mai spune Indreica. În ceea ce priveşte prognoza câştigurilor pentru anul acesta, Claudia Indreica este de părere că niciun angajator nu îşi va asuma creşteri salariale, ci va împărţi riscul cu angajatul.
Vezi previziunile pentru 2012
Astfel, în funcţie de performanţele fiecărui angajat, ar putea fi simţite avantaje materiale prin partea variabilă a veniturilor. „Dacă vânzările merg şi dacă e profit, vor simţi şi angajaţii prin bonusuri", spune Indreica. Totodată, din 2011 au început să reapară beneficiile primite de angajaţi, printre care abonamente la săli de sport sau vacanţe.
Pentru 2012, dacă se adoptă Legea Sănătăţii, angajaţii clujeni ar putea beneficia de asigurări de sănătate private la un nivel mai larg. „Până acum funcţionau mai mult la nivel de manag