România a înregistrat în 2011 o creştere economică de "aproape 2%", peste ţinta de creştere oficială de 1,5% şi s-a încadrat în ţinta deficitului bugetar de maximum 4,4% din PIB asumată faţă de FMI, a anunţat premierul Emil Boc în prima şedinţă de guvern de la Palatul Victoria din 2012 şi cu două luni înainte să devină publice cifrele oficiale. Premierul a felicitat Guvernul pentru acest lucru.
Creşterea economică de peste 1,5% - 1,5% fiind creşterea anunţată oficial şi acceptată de FMI - era aşteptată după ce trimestrul al treilea din 2011 a adus un progres al economiei de 4,4% (faţă de 1,4% media UE) comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2010.
Astfel că, după doi ani de suferinţă în care s-a luptat să iasă din recesiune (o cădere dramatică de -7,1% în 2009 şi - 1,3% în 2010), economia a ieşit din recesiune la începutul anului trecut, iar T3, cu neaşteptatul său salt, datorat, în primul rând, anului agricol de excepţie, a netezit calea spre o consolidare, chiar şi firavă, a economiei.
Datele la T4, care ar confirma oficial afirmaţiile premierului, vor veni abia la 6 martie (cifra semnal va fi publicată la 15 februarie).
T3 din 2011 a fost cel mai bun trimestru din ultimii trei ani. A fost un trimestru în care creşterea a fost susţinută de agricultură şi de industrie cu un aport neaşteptat din partea construcţiilor şi un trimestru în care consumul a crescut, tendinţă menţinută şi în T4. Nimeni nu a anticipat creşterea din T3, nici analiştii, nici economiştii, după ce în T2 avansul economiei fusese de 1,8%, iar pe ansamblul primelor nouă luni s-a înregistrat o creştere a PIB de 2,7%.
Construcţiile, sectorul cel mai vitregit în criză, au avut o influenţă pozitivă la creşterea economică în T3, iar agricultura a avut o performanţă excepţională, înregistrând o creştere de 22%, comparativ cu al treilea trimestru de anul trecu