Mai ieftine decât un bilet de cinema şi mult mai convenabile decât o ieşire într-un parc de distracţii, muzeele franceze nu cunosc cuvântul criză. Frecventarea acestor instituţii culturale a crescut cu 5% faţă de 2010, cu alte cuvinte circa 27 de milioane de vizitatori au călcat într-unul din numeroasele muzee franceze.
Care au fost cele mai atrăgătoare, aflăm de la Vasile Damian:
În calculele statisticienilor au intrat cele 35 de muzee naţionale aflate sub tutela Ministerului Culturii - încă zece depinzând de alte ministere cum ar fi cel al Apărării - şi o mare parte din celelalte 1200 de muzee din Franţa.
Cap de listă ca număr de vizitatori, ca de obicei am putea spune, Muzeul Luvru înregistrează peste 8 milioane şi jumătate de curioşi veniţi anual acolo, o cifră în creştere cu 5 procente faţă de 2010. Fostul Palat Regal de pe malul Senei îşi întăreşte astfel primul loc în lume în clasamentul celor mai vizitate muzee. Pe locul doi al beneficiarilor din Franţa se află Castelul Versailles, cu peste 6 milioane de vizitatori, iar pe locul trei, Centrul Pompidou, cu 3,6 milioane de admiratori. Urmează în acest clasament o serie de alte muzee pariziene, semn că instituţiile culturale ale capitalei atrag cei mai mulţi oameni. Dar nu numai ele: astfel, noul Centru Pompidou din oraşul Metz a devenit cel mai vizitat loc de exproziţii din afara regiunii pariziene. Regiunile Normandia, dar şi Corsica, cu o serie de expoziţii temporare remarcabile, se evidenţiază şi ele.
Cum se explică însă această atracţie pentru muzee şi expoziţii? Un responsabil al Direcţiei Generale a Patrimoniului, citat de Agentia France Presse, spune că trei factori au contribuit la acest fapt. În primul rând, dezvoltarea recentă a unui turism cultural zis popular; apoi vizitele în familie, şi în al treilea rând politica tarifară. Trebuie ştiut că, în muzeele naţionale franc