Desi criza din Ungaria pare o criza locala, fara efecte importante asupra crizei datoriilor care afecteaza marile economii Europene, totusi, din cauza globalizarii capitalului, efectele acestei crize se vor simti si la centru. Iar principalul efect de amploare al crizei din Ungaria este in Austria, mai exact in sistemul bancar austriac.
Bancile austriece au o expunere pe estul Europei estimata la 226 miliarde de dolari, detinand totodata active in valoare de 1,14 trilioane, estimare facuta la mijlocul lui 2011. Aceasta in conditiile in care PIB-ul Austriei era, in 2010, in valoare de 332,9 miliarde de dolari, noteaza Business Insider.
Ca urmare, Ungaria fiind in pragul falimentului, investitorii sunt ingrijorati mai ales de impactul pe care o extindere a crizei ar putea afecta bancile austriece. Aceasta legatura ar putea face ca problema detinerii de datorie a statului ungar sa devina o problema ca scapa de sub control. Aceasta in ciuda faptului ca datoria de stat a Ungariei reprezenta, in 2010, doar 72,3 procente din PIB.
Iar problema Ungariei se poate prelua in titlurile de stat emise de catre autoritatile austriece, care platesc in prezent un randament mai scazut decat Italia sau Spania, fiind considerate de catre investitori mai sigure.
Investitorii au reactionat slab la licitatia publica facuta de catre guvernul Ungariei, in care a incercat sa obtina imprumuturi in valoare de peste 140 milioane de dolari, obtinand doar o parte din acesti bani si, totodata, platind dobanzi ce se apropie de 10 procente.
Desi criza din Ungaria pare o criza locala, fara efecte importante asupra crizei datoriilor care afecteaza marile economii Europene, totusi, din cauza globalizarii capitalului, efectele acestei crize se vor simti si la centru. Iar principalul efect de amploare al crizei din Ungaria este in Austria, m