Cea mai mare comunitate lipovenească din Moldova este cea din Botoşani, care a îmbrăcat deja straie de sărbătoare, la fel ca şi cele din Suceava, Neamţ şi Iaşi, care astăzi sărbătoresc Naşterea Domnului după calendarul vechi.
Postul Înainte de Crăciun, lipovenii ţin post riguros, timp de 40 de zile, de curăţire a trupului, dar mai cu seamă a sufletului. Carnea lipseşte cu desăvârşire din alimentaţie, iar în unele familii copiii nu au voie să bea nici lapte. „De obicei, mama este cea care transmite copiilor puterea credinţei. De când ne ştim, ţinem un post aspru, în aşteptarea Crăciunului, dar nu mai aspru decât cel al Paştelui. Nu este greu deloc când ai credinţă. Ţin minte că atunci când eram mic copil, mama nu îmi dădea voie să beau nici lapte. În ziua de azi se mai dau copiilor produse lactate, dar unele familii nu au fac concesii", a spus Vladimir Sosoi, un membru important al comunităţii lipoveneşti din Botoşani.
Post riguros
Regulile Postului Crăciunului nu sunt încălcate nici măcar cu ocazia Revelionului care pentru ceilalţi deja a trecut, dar pe care lipovenii îl sărbătoresc în felul lor. Pentru a nu cădea pradă tentaţiilor, lipovenii nu petrec şi rămân acasă, în faţa televizorului. „Evităm aglomeraţia. Nu este bună. Renunţăm la artificii, le vedem la televizor", a spus şi d-na Ştefania Sosoi, fostă învăţătoare, un etalon de corectitudine în comunitatea lipovenească din Botoşani. Dimineaţa lui Crăciun Ajunul Crăciunului nu există în tradiţiile religioase ale ruşilor lipoveni. Prima zi a sărbătorii, 7 ianuarie, începe cu evlavie, cu smerenie. Primul lucru pe care îl fac membrii comunităţii este de a merge la slujba oficiată la Biserica Lipovenească, de la care nu lipseşte nimeni. „Ne pregătim special ca să mergem la biserică în ziua de Crăciun. Bărbaţii îşi pun cele mai bune haine. Femeile trebuie obligatoriu să poarte o f