CSM îşi alege astăzi noua conducere, întrucât mandatul preşedintelui şi cel al vicepreşedintelui forului încetează mâine. Singurul care şi-a anunţat candidatura pentru şefia Consiliului este judecătorul braşovean Alexandru Şerban.
De altfel, acesta şi-a făcut public programul pe baza căruia şi-a depus candidatura. Intitulat „Zece obiective pentru CSM în anul 2012", programul lui Alexandru Şerban identifică cinci potenţiale surse de risc ce definesc un an 2012 care se anunţă dificil. El consideră că oamenii au nevoie să aibă încredere în justiţie.
Noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii l-au ales, în ianuarie 2011, la conducerea forului pe judecătorul Horaţius Dumbravă (40 de ani), preşedinte al Curţii de Apel Târgu-Mureş, iar pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM a fost declarat câştigător procurorul George Bălan. De altfel, cei doi au fost singurii care şi-au depus candidaturile pentru şefia CSM, anul trecut. Horaţius Dumbravă a fost ales şeful CSM cu 15 voturi „pentru" şi trei „împotrivă".
Alegerile din 2011, sub semnul scandalurilor
Alegerile din 2011 nu au fost scutite de scandaluri. Preşedintele Traian Băsescu ceruse Consiliului să amâne alegerile pentru conducerea forului până când Curtea Constituţională stabilea dacă alegerile pentru noul CSM au fost legale.
Curtea Constituţională fusese sesizată de 30 de deputaţi PDL privind neconstituţionalitatea Hotărârii Senatului de validare a listei celor 11 noi membri ai CSM. PDL a susţinut faptul că judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu dar şi procurorul Dan Chiujdea - aleşi pentru un mandat de şase ani în urma alegerilor din 2004 şi desemnaţi pentru un alt mandat la alegerile din 2010 - nu mai pot exercita un alt mandat. Ulterior, CC a stabilit că noul mandat pentru cei trei este neconstituţional, astfel că ei au fost înlocuiţi.