Dacă statul iranian va duce la capăt ameninţarea de a bloca Strâmtoarea Ormuz, prin care trece aproximativ o cincime din totalul ţiţeiului transportat anual la nivel mondial, preţul petrolului va creşte cu 50%, spun specialiştii din energie, citaţi de „The New York Times“.
Strâmtoarea Ormuz este o verigă vitală de în ruta de tranzit a ţiţeiului, prin care trece în fiecare an aproximativ o cincime din petrolul comercializat la nivel mondial. Impactul blocării acestei strâmtori, aşa cum a ameninţat Iranul, ar fi imediat: preţul petrolului va creşte vertigions, cu 50% sau chiar mai mult în doar câteva zile, susţin mai mulţi experţi din energie, citaţi de cotidianul american „The New York Times“.
Blocarea de către Teheran este posibilă din punct de vedere logistic, având în vedere resursele Iranului, care poate duce la bun sfârşit ameninţările prin plasarea de mine, control maritim, aerian şi chiar sabotaj, scriu jurnaliştii americani.
Însă, în ciuda relaţiilor tot mai tensionate cu Vestul, la care se adaugă şi tentativa de impunere a unui embargo în Europa pentru importurile de ţiţei iranian anunţată ieri, este puţin probabil ca Teheranul să demareze o acţiune atât de ostilă, spun majoritatea analiştilor politici.
Mai mulţi oficiali americani spun că Flota a Cincea a Marinei SUA, aflată în apropiere de Bahrain, este pregătită să apere ruta maritimă şi, dacă este necesar, să răspundă pe cale militară oricărui atac din partea Iranului.
Economia fragilă a Iranului se bazează pe exportul a cel puţin două milioane de barili de ţiţei, care sunt trasnportate prin Strâmtoarea Ormouz. Aceasta este singura rută maritimă care leagă Golful Persic de „cel mai important nod petrolier“, spun anaşti din cadrul Departamentului pentru Energie al SUA.
Blocarea strâmtorii ar pedepsi de asemenea şi China, cel mai mare consumator de petrol din lume şi