Fondurile de aproape 500 de miliarde de euro împrumutate de Banca Centrală Europeană (BCE) băncilor comerciale în decembrie reduc costurilor de împrumut pentru Italia, Spania şi Belgia, compensând lipsa unei soluţii la criza datoriilor suverane, potrivit Bloomberg.
Randamentul obligaţiunilor Italiei pe doi ani a scăzut cu 0,5 puncte procentuale, iar cel al Belgiei cu 0,22 puncte procentuale comparativ cu 21 decembrie, când BCE a împrumutat băncilor 489 miliarde de euro pe perioadă de trei ani.
"Costurile de împrumut pe termen scurt au scăzut semnificativ, iar asta ajută la câştigarea de timp. În urmă cu şase săptămâni părea că va exista o criză de finanţare fără precedent, însă aceasta a fost evitată cu ajutorul BCE", a afirmat directorul diviziei de cercetare a Nomura, Jens Nordvig.
Sub preşedinţia italianului Mario Draghi, BCE a redus dobânda de politică monetară la minimul record de 1% pentru a convinge băncile, împovărate de expunerea pe datoria suverană a ţărilor cu probleme din zona euro, să continue să ofere finanţări în regiune.
O parte a banilor de la BCE sunt investiţi probabil în obligaţiuni suverane, a afirmat Fabrizio Fiorini, director de investiţii la compania Aletti Gestielle, unde supraveghează active de 8 miliarde de dolari.
"O parte a sumelor împrumutate de la BCE vor ajunge la ţările de la periferia zonei euro. Asta ar trebui să permită Italiei şi Spaniei să se împrumute la costuri mai mici, cel puţin în primul trimestru", a spus Fiorini.
Italia a vândut la sfârşitul lunii decembrie titluri în valoare de 9 miliarde de euro la jumătate din randamentul de la licitaţia precedentă din noiembrie. Tot la finele lunii decembrie, guvernul de la Roma a vândut obligaţiuni scadente în martie 2022 la un randament mediu de 6,98%, în scădere de la 7,56% în noiembrie.
Belgia, care a fost retrogradată de Moody's cu două trep