Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat, miercuri, în procesul fostului şef al Direcţiei Finanţelor Publice (DFP) Bihor, Ioan Lascău, trimis în judecată în 2007 de către procurorii DNA sub acuzaţia de trafic de influenţă.
Dosarul deschis pe numele lui Lascău, şi în care acesta a fost condamnat, în ianuarie 2010, la 7 ani de închisoare cu executare de către Tribunalul Bucureşti, se afla în fază de rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti după ce, în mai 2010, magistraţii acestei instanţe au dispus casarea primei sentinţe şi retrimiterea cauzei spre rejudecare la instanţa care a emis-o, adică la Tribunalul Bucureşti.
Soluţia de condamnare a fost considerată nelegală atât de fostul director al DFP Bihor, cât şi procurorii DNA, care au criticat faptul că magistraţii au judecat fără să ia în considerare anumite probe, motiv pentru care au atacat-o, prin recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cea mai înaltă instanţă a dispus, însă, pe 26 ianuarie 2011, reluarea procesului la Curtea de Apel Bucureşti.
La loc comanda
Procesul a reînceput pe 6 aprilie 2011 şi a durat până pe 4 ianuarie 2012, când magistraţii au decis achitarea lui Lascău, pe motiv că fapta de care acesta a fost acuzat nu există. Soluţia nu e definitivă, totuşi, existând posibilitatea ca ea să fie atacată de procurorii DNA, prin recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
"Eu consider că ne apropiem de ceea ce poate fi numit dreptate într-un proces care durează de peste 6 ani şi la baza căruia a stat un denunţ calomnios iresponsabil", a declarat BIHOREANULUI fostul şef al Finanţelor Bihor, Ioan Lascău.
Probe omise
Lascău susţine că achitarea sa e întemeiată pe unele probe omise iniţial de judecătorii Tribunalului Bucureşti. "Aceste probe au fost prezentate şi cu ocazia procesului de la Înalta Curte şi au constituit principalul motiv pentru care s-a dispus reju