La Constanţa, tinerii curajoşi s-au aruncat şi în acest an în apele mării pentru a recupera crucile de lemn aruncate de preoţi. După acest ritual, credincioşii s-au îmbulzit pentru a primi sticle cu aghiazmă. Creştinii stropesc casele cu această apă pentru a avea noroc şi a fi sănătoşi tot anul.
La ora 9.00, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Constanţa a început slujba de Bobotează. Clerul şi credincioşii, dar şi cele şase care trase de boi au pornit apoi în procesiune către faleza Cazinoului, unde IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat slujba de sfinţire a apelor. În apropiere de Cazino, cele 10.000 de PET-uri cu apă sfinţită au fost aşezate într-un suport ce are forma crucii Sfântului Andrei.
Click pe poze pentru galerie foto!
Aproape o mie de credincioşi s-au adunat pe faleza Cazinoului pentru a asista la slujba de sfinţire a apelor Mării Negre. Ca în fiecare an, Arhiepiscopul Tomisului a aruncat în valurile mării trei cruci, care au fost recuperate de Daniel Lovin (28 de ani), Teodor Aneste (25 de ani) şi Mihail Michena Fedul (22 de ani). Ultimii doi au prins şi anul trecut crucile aruncate de preoţi în apele mării. Tradiţia spune că cei care reuşesc să prindă crucea vor fi sănătoşi şi norocoşi tot anul.
Click pe poze pentru galerie foto!
După acest ritual, credincioşii au primit primi sticle cu aghiazmă. Creştinii stropesc casele cu această apă pentru a avea noroc şi a fi sănătoşi tot anul.
În satele din sudul Dobrogei, tot de Bobotează se practică botezul cailor. După slujbă, flăcăii se adună în centrul satului, iar preotul botează animalele, după care dă startul la cursa de cai organizată pe uliţa principală din sat. Tânărul care câştigă cursa este răsplătit cu un premiu.
Tot în ziua de Bobotează se fac şi predicţii pentru întreg anul. Gromovnicul din