Confruntat cu o depreciere accelerată a forintului față de moneda europeană și cu o creștere a dobânzilor la care se împrumută, guvernul maghiar condus de Viktor Orban promite încheierea ”de urgență” a unui acord cu instituțiile financiare, transmite Reuters. Sursa: REUTERS
"Suntem gata să negociem fără a pune condiții, suntem deschişi la orice propunere", a declarat, astăzi, ministrul dezvoltării naţionale din Ungaria, Tamas Fellegi, unul dintre principalii responsabili de negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. Acesta a adăugat că Ungaria vrea să se ajungă la un acord ”cât mai repede posibil”.
Potrivit oficialului maghiar, ceea ce vrea guvernul este un acord stand-by de precauţie cu FMI, cu posibilitatea de a aceesa fondurile doar dacă va fi nevoie.
Ungaria a împrumutat, astăzi, de pe piețe circa 35 miliarde de forinţi (140 milioane de dolari) printr-o emisiune de titluri cu maturitatea la un an. Tința era cu 10 miliarde de forinți mai mare. Dobânda la care s-a realizat acest împrumut este cea mai mare din aprilie 2009, respectiv 9,96%. În decembrie 2011, statul maghiar s-a împrumutat la o dobândă cu două puncte procentuale mai mică, potrivit Bloomberg.
Problemele Ungariei sunt determinate și de deprecierea accentuată a forintului. În cursul zilei, cursul a atins un nivel record de 324,24 forinţi pentru un euro. ”În ultimele 18 luni am reuşit să reducem substanţial datoria publică, însă rata de schimb a forintului cauzează de asemenea o problemă serioasă”, a declarat Fellegi, ca justificare la decizia Budapestei de a se întoarce la masa negocierilor cu FMI și CE.
Ungaria a fost primul stat din Uniunea Europeană care a apelat la ajutorul FMI în urma crizei din 2008. Acordul cu FMI a fost întrerupt în 2010 şi a refuzat încheierea unei noi înţelegeri cu instituţiile internaţionale.
@N