Guvernul a cheltuit numai in luna decembrie 15 miliarde de lei ( 3,5 miliarde euro), jumatate din bani reprezentand plata unor arierate, a confirmat secretarul de stat din MFP, Dan Lazar la solicitarea HotNews.ro. De la un deficit bugetar de 3% in luna noiembrie, Romania a incheiat anul cu un ecart intre cheltuieli si venituri de 4,4% din PIB, incadrandu-se in tintele convenite cu Fondul. Cu alte cuvinte, intr-o singura luna s-au cheltuit 1,4% din PIB.
“Arierate. In principal sanatate-medicamente, dar si in transporturi. Cheltuielile aproximative pe decembrie au fost de 15 miliarde de lei. Media lunara pe primele 11 luni din 2011 a fost de 8 miliarde de lei. Diferenta suplimentara de 7 miliarde de lei din decembrie s-a dus in plata arieratelor”, a explicat secretarul de stat din MFP, Dan Lazar la solicitarea HotNews.ro
Presedintele Traian Basescu a anuntat la inceputul lunii noiembrie 2011, in urma intalnirii cu reprezentanti ai FMI, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, ca in 2012 bugetul este construit pe o crestere intre 1,7% si 2,7%, iar deficitul este estimat intre 1,9% - 2,5% din PIB.
De ce a devenit deficitul bugetar o "ciuma fiscala" in ultimii ani?Cateva studii bine facute arata ca in tarile cu un sistem de taxare nepotrivit -cum e si cel din Romania- poti sa inscrii regula de aur (mentinerea unui deficit in limita a 3% din PIB) la fiecare paragraf din Constitutie, ca ea nu va functiona. Deficitul nu conteaza atat de mult ca nivel absolut, cat prin prisma posibilitatii acoperirii lui. In graficul de mai jos aveti ilustrate cheltuielile catorva Guverne in perioada 1913-1999. Ca tendinta mondiala generala, acestea cresc, antrenand necesitatea formarii de venituri tot mai consistente (vezi Madisson).
Citeste si "Familia Ionescu, deficitul fiscal si Constitutia"
In termeni simpli, o