Gyula Limbeck este un nume uitat de istoria sportului, însă viaţa acestuia a fost una memorabilă.
Cu mult timp înainte ca Mircea Lucescu să ia titlul în Turcia cu Galatasaray, ca Laszlo Bölöni să antreneze în Franţa sau ca Dan Petrescu să pregătească Kubanul din Krasnodar, Gyula Limbeck - tehnician născut în Transilvania - făcea istorie în toate aceste ţări.
Povestea antrenorului maghiaro-francez nu este însă una veselă. Este istoria unui deschizător de drumuri care a reuşit să se adapteze în ţările străine unde şi-a făcut meseria, dar acestea nu au putut să se adapteze la viaţa lui.
Atacantul neştiut de nimeni
Povestea lui Gyula Limbeck, devenit Jules Limbeck după ce a obţinut cetăţenia franceză şi a rămas în istoria fotbalului turc drept Jül Lamberg, începe în Ardeal, în anul 1899, şi se încheie tragic, în 1937, la Moscova, unde a fost executat din motive neclare până azi.
În cei 38 de ani de viaţă, Limbeck a fost "globetrotterul" fotbalului interbelic. Cariera sa de fotbalist este învăluită în mister. Potrivit surselor sovietice (n.r. - "Sportul Roşu" şi "Pravda"), tânărul Gyula s-a mutat împreună cu familia la Budapesta, unde a evoluat sporadic ca atacant al celebrelor formaţii Ujpest şi Ferencvaros.
După puţin timp a ajuns la un club din Belgia, iar apoi la Austria Viena. Cu toate acestea, numele său nu este menţionat în istoria acestor cluburi.
Ca antrenor, a cunoscut succesul la Galatasaray Istanbul, cu care a cucerit un titlu, şi chiar dacă a pregătit formaţii importante din Franţa, precum FC Lyon sau Racing Club de France, decizia de a lucra în Uniunea Sovietică avea să îi desăvârşească tumultoasa carieră. Limbeck a exportat în Estul Europei metode de pregătire care erau străine pentru fotbalul din URSS.
A pus bazele pregătirii fizice a jucătorilor, dar a introdus şi organizarea tactică. A intrat în conflict cu ju