Agenţia americană de ştiri Bloomberg, ca reacţie la avertizarea recentă a Greciei că va fi forţată să renunţe la euro dacă nu este convenit un nou bailout în următoarele trei luni, desfiinţează mitul că problemele statului elen s-ar rezolva mai bine prin ieşirea din zona euro.
Concluzia agenţiei este că aplicarea acestei idei, susţinută de unii analişti şi chiar politicieni din zona euro, ar produce valuri de falimente bancare, iar dezastrul economic ar fi şi mai mare, provocând astfel mai multe probleme decât ar rezolva.
Raţionamentul renunţării la euro
Raţionamentul separatiştilor din zona euro este că, într-un fel sau altul, Grecia îşi va rezolva problema datoriei pe termen scurt prin intrarea în default sau alte mijloace şi va readuce deficitul bugetar sub control. Însă statul elen tot va trebui să facă faţă unei grave deficienţe de competitivitate. În Grecia, costurile forţei de muncă au crescut într-un ritm mult mai mare în ultimii ani decât în economiile importante din zona euro, ceea ce face ca exporturile să fie foarte scumpe, iar importurile ieftine. Rezultatul este un deficit comercial cronic, care trebuie finanţat prin credit. Dacă Grecia ar mai avea drahma, prin devalorizarea monedei ar putea fi redus costul exporturilor, iar preţul importurilor ar putea creşte. Drahma nu mai circulă, iar grecii trebuie să refacă competitivitatea într-un mod mult mai brutal prin tăierea salariilor, care în schimb necesită un nivel ridicat al şomajului pentru a reprima puterea de negociere a angajaţilor. Actuala recesiune este foarte gravă. Prelungirea ei pe o perioadă nedefinită va fi imposibilă din punct de vedere politic şi ar duce la un dezastru economic, continuă argumentul separatiştilor. În aceste condiţii, ieşirea din zona euro este singura soluţie.
Argumente contra părăsirii zonei euro
Problema este că, părăsind zona