Din 2008, de la începerea crizei economice, Clujul a pierdut 3.000 de firme, iar numărul de şomeri s-a dublat. Analiştii au găsit două cauze principale: fiscalitatea şi declinul pieţei imobiliare.
Datele statistice arată că în perioada 2008 -2010 a crescut numărul societăţilor comerciale cu datorii la finele exerciţiului financiar faţă de bugetul statului. Astfel, peste 5.000 de întreprinderi
mici şi mijlocii din judeţul Cluj au dificultăţi foarte mari în plata taxelor. Totodată, din datele oferite de Direcţia Regională de Statistică Cluj, în ultimii patru ani se poate observa şi scăderea numărului societăţilor comerciale active cu peste 3.000.
Totodată, în perioada 2008 - 2010 numărul mediu de salariaţi a scăzut cu peste 20.000 de persoane, iar numărul mediu de pensionari a crescut cu aproape 5.000. În aceeaşi perioadă rata şomajului a crescut de la 2,9 la 4,9%. Două sunt cauzele acestui fenomen: căderea pieţei imobiliare şi fiscalitatea. „Se poate observa şi scăderea numărului societăţilor comerciale active (cu peste 3.000), a numărului mediu de salariaţi (cu peste 20.000), precum şi a numărului de autorizaţii de construire şi respectiv de locuinţe finalizate, ca o consecinţă directă a recesiunii activităţilor (investiţiilor) din domeniul imobiliar.
Scădere dramatică pe piaţa imobiliară
Pe de altă parte, statul l-a obligat pe om să plătească taxe şi dacă are profit şi dacă nu, aşa că mulţi şi-au închis firmele. Era o variantă mai bună să îi lase să-şi păstreze firmele şi când puteau să facă ceva, aveau condiţiile necesare", a explicat analistul economic clujean Emil Culda. Până la criză, Clujul era cunoscut drept judeţul cu cel mai mare ritm de creştere economică din ţară pentru că piaţa imobiliară a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă. Scăderile din domeniul imobilar sunt responsabile şi pentru pierderea acestui titlu