În noua lege a sănătăţii, care se află în dezbatere publică până pe data de 28 ianuarie, se prevede că actualele case de sănătate judeţene se desfiinţează, urmând a fi înlocuite de structuri private. Noile case de sănătate private trebuie să aibă în portofoliu un milion de asiguraţi.
Îngrijorare mare în rândul salariaţilor de la Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate Vrancea, pe care-i paşte spectrul şomajului după ce noua lege a sănătăţii prevede desfiinţarea tuturor instituţiilor judeţene.
Acest lucru ar urma să se întâmple de la 1 martie, când vor intra pe piaţă asiguratorii privaţi, care deja fac lobby intens pentru a acapara clienţi cât mai mulţi.
Conducerea CAS Vrancea spune că nu se resemnează cu această situaţie şi a făcut demersuri către Guvern, Parlament şi Casa Naţională pentru Asigurări de Sănătate pentru a nu lăsa lucrurile în forma actuală.
Pentru că în noua lege se precizează că noile structuri private trebuie să aibă un portofoliu de un milion de asiguraţi pentru a putea funcţiona, conducerea CAS Vrancea doreşte să se unească cu alte case judeţene pentru a putea respecta prevederea legală cu privire la numărul de asiguraţi.
„Dorim ca şi instituţie să funcţionăm în continuare în sistemul de asigurări de sănătate din două motive: în primul rând există interesul de a asigura asistenţă medicală şi de a încerca să realizăm un mai mare grad de satisfacţie pentru persoana asigurată şi în al doilea rând pentru că noi nu intenţionăm să obţinem profit", a precizat Mihai Copaci, preşedintele CAS Vrancea.
Acesta crede că firmele private care au început deja campania de recrutare a asiguraţilor, prin fel de fel de oferte, induc în eroare oamenii şi-i păcălesc, pentru că nu-şi vor putea respecta promisiunile.
„Am dori ca sistemul de sănătate să lucreze în paralel, şi privat şi stat, cum se întâmplă în Franţa sau Marea