Ungaria a anulat ieri o licitaţie pentru vânzarea de obligaţiuni pentru a doua oară în mai puţin de o săptămână din cauza preţului ridicat cerut de investitori, iar forintul s-a depreciat la un nou minim record în raport cu euro, în condiţiile în care pieţele se tem că Budapesta şi instituţiile financiare internaţionale nu vor ajunge prea curând la un acord de asistenţă financiară, scrie presa internaţională.
Anularea licitaţiei vine după ce guvernul ungar a împrumutat marţi 45 miliarde forinţi (140 milioane euro) printr-o emisiune de titluri de trezorerie cu maturitatea la trei luni cu un randament mediu de 7,67%, cel mai ridicat din august 2009 pentru astfel de titluri.
Cursul forint/euro a atins 319,4 forinţi/euro, potrivit Bloomberg.
Comisia Europeană şi FMI au întrerupt intempestiv anul trecut discuţiile cu guvernul ungar, reprezentanţii instituţiilor fiind nemulţumiţi de mai multe legi adoptate de executivul de la Budapesta, în principal de un proiect care subminează independenţa băncii centrale şi creşte controlul guvernului asupra politicii monetare.
Legile au fost aprobate de parlament pe 30 decembrie, iar purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Olivier Bailly a declarat marţi că executivul UE nu intenţionează, în prezent, să reia discuţiile cu Ungaria.
Ratingul Ungariei a fost retrogradat la "junk" de două dintre cele trei mari agenţii de evaluare financiară, respectiv S&P şi Moody's.
Spre deosebire de Ungaria, Germania, cea mai mare economie europeană, a reuşit să vândă ieri obligaţiuni pe zece ani în valoare de 4 miliarde euro la un randament în scădere uşoară. Emisiunea nu a fost suprasubscrisă de investitori, Bundesbank păstrând titluri de un miliard de euro pentru a le vinde ulterior pe piaţa secundară, practică obişnuită pentru bancă. Randamentul titlurilor a coborât de la 1,98% în noiembrie la 1,95%, potrivit Mark