Aceasta este una dintre "regulile" moştenite de botoşăneni din tradiţia străbună. Vezi şi alte obiceiuri specifice zonei legate de Ajunul Bobotezei.
Botoşănenii sunt credincioşi din fire şi Sărbătoarea Bobotezei este ridicată la rangul cuvenit, alături de toate celelalte evenimente religioase. În credinţa populară, ajunul este mai important decât sărbătoarea în sine şi de aceea oamenii se pregătesc intens.
Gospodinele pregătesc masa de Ajunul Bobotezei încă de dimineaţă. Fierb grâul, îl îndulcesc cu miere şi îl amestecă cu nucă măcinată. Nu lipseşte plăcinta cu varză şi borşul cu ciuperci. Toate aceste bunătăţi sunt aşezate pe masa de sărbătoare în aşteptarea preotului care cutreieră locuinţele pentru a le sfinţi. Nimeni nu gustă din bunătăţile de pe masă până când nu trece preotul cu Iordanul.
Ce să faci de Bobotează ca să ai belşug în casă tot anul
Vreme închisă, cu ploi şi lapoviţă de Bobotează
Prezenţa omului bisericii este foarte importantă în casele credincioşilor, dar mai ales unde se găseşte o fată de măritat. Gospodina trebuie să aibă grijă ca preotul să se aşeze pentru ca fata să-şi găsească peţitori. De asemenea, un fir de busuioc de la mănunchiul cu care acesta sfinţeşte casa este de mare folos.
„ La noi, gospodinele mai pun pe locul unde a stat preotul câteva boabe de porumb ca să stea cloştile pe ouă. În dimineaţa zilei de ajun se strânge cenuşa din sobă şu gunoiul din casă pentru a se presăra straturile cu legume. E bine să se evite certurile pentru ca în tot anul să fie bine între membrii comunităţii", a spus Margareta Mihalachi, referent etnograf la Centrul de Creaţie Botoşani. Foarte important în tradiţia botoşănenilor în ajunul sărbătorii de Bobotează este ca pe masă să se aşeze fuiorul de cânepă pentru că reprezintă o punte pentru a trece cu bine sufletele către Rai. Boboteaza este purificarea spaţiului de forţe