Românii sunt printre cei mai nemulţumiţi europeni în privinţa economiei naţionale. Un sondaj Eurobarometru arată că nouă din zece români consideră că situaţia este „rea”, în timp ce în Grecia procentajul ajunge la 99% din populaţie.
În topul nemulţumiţilor se află Grecia, Irlanda şi Spania – unde procentul celor care consideră că situaţia economică este rea, trece de 90%. Imediat după România se situează Slovacia (88%) şi Lituania (87%). La polul opus se află Germania, unde doar 20% din populaţie nu este mulţumită de economia naţională, Luxemburg şi Suedia au şi ele procente scăzute de nemulţumiţi.
Dacă tragem linie şi facem o medie, rezultă că, la nivelul blocului comunitar, 71% din persoanele consultate s-au declarat nemulţumite de starea economiei naţionale. Sondajul Eurobarometru arată totuşi că în privinţa economiei UE, dar şi a celei globale, românii au o opinie mai mai bună decât europenii în general. Peste o treime din români consideră că situaţia economică din spaţiul comunitar este bună, faţă de media UE de 18%, în timp ce 22% au o opinie bună în privinţa economiei mondiale, raportat la media europeană de 17%.
Respondenţii din România sunt printre cei mai nemulţumiţi europeni şi în privinţa situaţiei la locul de muncă (43%), a situaţiei financiare a gospodăriei (60%) şi a şomajului (91%), toate peste mediile din UE. Cea mai importantă problemă pentru România este în acest moment situaţia economică, urmată de şomaj, inflaţie, criminalitate şi sistemul de sănătate, pensii, taxe, arată sondajul.
Peste 70% din români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, printre cele mai ridicate procentaje din UE, unde media este de 58%. Doar grecii, spaniolii şi cehii au mai puţină încredere în evoluţia ţărilor lor. Numai 12% din români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie bună. Românii tind să fie însă mai optimişti c