Orele petrecute de adolescenţi în faţa calculatorului ar putea fi benefice dacă aceştia şi-ar face un blog. Psihologii au ajuns la concluzia că blogging-ul îi ajută pe adolescenţii care suferă de anxietate, le măreşte respectul de sine şi îi ajută să relaţioneze mai bine cu prietenii.
Cercetările psihologilor de la universitatea din Haifa, Israel, au arătat că ţinerea unui jurnal zilnic sau alte exprimări ale sentimentelor pe baza scrisului sunt un mod excelent de a te alibera de stresul emoţional şi te ajută să te simţi mai bine.
Întreţinerea unui blog are un efect pozitiv mult mai puternic asupra tinerilor anxioşi, iar comentariile de la comunitatea online măreşte acest efect. „Deşi hărţuirea şi abuzurile online sunt frecvente, am observat că toate răspunsurile pe care le-au primit participanţii la test pe blogurile lor au fost pozitive şi îi susţineau” spune coautorul studiului, Azy Barak.
Studiul a urmărit aleatoriu elevi de liceu din Israel care au fost de acord să completeze un chestionar cu întrebări despre sentimentele lor şi despre calitatea relaţiilor lor sociale. Au fost selectaţi cei care prezentau probleme de anxietate socială sau depresie. Toţi au declarat că au probleme în a-şi face prieteni noi sau în relaţiile cu prietenii pe care deja îi au. O parte dintre ei au trebuit să scrie despre problemele lor sociale, ceilalţi – despre orice le trecea prin minte. Fiecare dintre cele două grupe era împărţită în două subgrupe: unii puteau primii comentarii, alţii nu. Studiul a durat 10 saptămâni.
Încrederea în sine, anxietatea socială, depresia emoţională şi alte comportamente sociale s-au îmbunătăţit semnificativ la bloggerii care şi-au expus problemele pe blog faţă de cei care au scris despre cu totul altceva. La cei care au putut primi comentarii rezultatele au fost cele mai spectaculoase.