Creditele în lei s-ar putea ieftini în următoarea perioadă, după ce Banca Naţională a României (BNR) a decis astăzi să reducă dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 6% la 5,75% pe an. Acesta este un nivel minim istoric.
Reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,75% se aplică începând de vineri, 6 ianuarie. Banca Naţională a decis să reducă dobânda-cheie pentru a doua şedinţă consecutiv. Astfel, acest semnal va ajunge şi la dobânzile la credite. De regulă, reducerea ratei dobânzii de politică monetară se transmite, treptat, şi la credite.
În noiembrie, când BNR a făcut o mişcare similară, Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale, preciza că nu se va înregistra o "mişcare" imediată din partea băncilor comerciale.
"Nu vedem o mişcare imediată din partea băncilor comerciale. Trebuie să aşeze şi ele lucrurile, să refacă echililibrul între pasive şi active. Corelaţia între dobânda BNR şi dobânzile practicate de băncile comerciale există, a fost dovedită de practică. Canalul de transmisie funcţionează, nu este inexistent, dar a fost uneori mai slab. Declaraţiile bancherilor sunt echilibrate. Mai devreme sau mai tarziu ce face BNR se transmite", a spus Isarescu, în noiembrie, la conferinţa de prezentare a raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Dobânda-cheie este indicatorul utilizat pentru principalele operaţiuni de pe piaţa monetară - atragerea de depozite pe termen de o săptămână, derulate prin licitaţie la rată fixă de dobândă. Reducerea dobânzii-cheie se transmite indirect în economia reală, prin intermediul băncilor. Semnalul ajunge în mod direct la bănci, care, la rândul lor, transmit, mai mult sau mai puţin fidel, această mişcare în piaţă. Reacţia băncilor asupra dobânzilor practicate la depozite şi la credite este însă influenţată şi de alţi factori, cum sunt aşteptările asupra inflaţiei