Violentele favele braziliene, periculosul Cernobîl, terifiantele lagăre naziste devin destinaţii de succes pentru agenţiile de turism.
Relaxarea pe o plajă mediteraneeană sau exotică, destinderea pe pârtiile de schi din Alpi, un weekend romantic la Paris sau Veneţia ori la shopping în Milano şi Londra, colindarea muzeelor şi a străzilor pline de istorie ale unor capitale culturale ca Roma, Florenţa, Barcelona ori Sevilla, excursiile în marile parcuri de distracţie nu mai sunt suficiente pentru mulţi turişti occidentali şi nu numai.
Aceştia sunt atraşi însă în număr tot mai mare de „slumming", adică vizitarea favelelor din Brazilia, ghetourilor din Africa de Sud, cartierelor sărace din metropolele Indiei, ori de fantoma nucleară Cernobîl. Experienţa unei nopţi petrecute în celula unei închisori de securitate maximă, ca un adevărat puşcăriaş, ori a descoperirii inumanelor lagăre naziste de exterminare este, de asemenea, din ce în ce mai populară.
Turismul în „favelas"
Plajele însorite, femeile frumoase, Carnavalul, uriaşa statuie a lui Iisus fac din Rio de Janeiro cel mai vizitat oraş din emisfera sudică, înregistrând peste 1,5 milioane de turişti străini în 2010. Oraşul are însă şi realitatea sordidă a peste 100 de favele, cartiere mărginaşe stăpânite de bandele violente ale narco-dictatorilor, în care trăiesc într-o sărăcie lucie aproape două milioane de oameni. Autorităţile locale stingherite recomandă categoric turiştilor să le evite pentru a nu fi jefuiţi ori răpiţi.
Cernobîl, destinaţie pentru aventurieri
Încă din anii '90, favelele au început să atragă mii de turişti occidentali curioşi să experimenteze aerul tare al străzilor dominate de bandele înarmate de traficanţi. Acum sunt zeci de agenţii care se întrec în a le oferi turiştilor „aventura" unei vizite de câteva ore într-o favelă, în schim