Un aparat de zbor de doar 120 de kilograme cu alimentare pe bază de plutoniu va pluti deasupra satelitului natural al planetei Saturn, Titan. Aparatul de mici dimensiuni va fi lansat în cadrul unei misiuni care a costat aproape 550 de milioane de euro şi ar urma să livreze imagini 3D spectaculoase de la suprafaţa misteriorului satelit, informează Daily Mail.
Aparatul de zbor botezat Aviatr seamănă cu avioanele teleghidate (drone) care zboară deasupra Afghanistanului. Imaginile obţinute prin intermediul lui Aviatr vor reuşi să construiască o perspectivă mai clară asupra geologiei planetei Titan, care a suscitat intersesul oamenilor de ştiinţă de-a lungul secolelor, graţie atmosferei sale opace şi a formaţiunilor noroase dense.
La finalul misiunii, aparatul va încerca o aterizare pe dunele de la suprafaţa satelitului Titan. Aviatr va fi dotat cu camere de luat vederi care vor captura din zbor imagini de ansamblu ale bancurilor de nori de deasupra planetei.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, gravitaţia relativ scăzută şi atmosfera densă de pe Titan va permite aparatului de zbor Aviatr să poată pluti vreme îndelungată deasupra satelitului.
Spere deosebire de un aerostat, avionul teleghidat Aviatr va permite savanţilor să controleze cu precizie altitudinea la care acesta va plana şi va furniza informaţii importante cu privire la condiţiile meteorologice de pe planetă. Satelitul Titan este mult mare în dimensiuni decât Luna şi chiar şi decât planeta Mercur, fiind al doilea satelit ca dimensiune din sistemul nostru solar. Temperatura de la suprafaţa corpului coboară la minus 179 de grade Celsius.
Cei de la NASA spun că aceasta este cea mai realistă metodă de a explora satelitul Titan şi că în cadrul misiunii vor fi depozitate alte două aparate de mici dimensiuni la suprafaţa planetei. Aviatr va fi alimentat cu plutoniu, iar atunci când