Preşedintele Traian Băsescu a trimis joi, 5 ianuarie, Camerei Deputaţilor spre reexaminare Legea pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului, al cărui iniţiator este deputatul PNL din colegiul Zalău, Mirel Taloş.
Printre argumentele preşedintelui, aşa cum reies din cererea de reexaminare trimisă Camerei Deputaţilor, se numără faptul că "serviciile mass-media audiovizuale, difuzeazã programe în scop educativ sau informativ prin însãşi natura lor" şi că "impunerea unor condiţii şi limite în ceea ce priveşte conţinutul programelor furnizate de radiodifuzori nu este oportună, limitând libertatea presei". În plus, preşedintele consideră că "publicul este cel ce poate alege emisiunea sau canalul radio ori tv din multitudinea celor existente pe piaţã, nefiind necesară o intervenţie a legiuitorului în acest sens".
De cealaltă parte, deputatul Mirel Taloş consideră că argumentele preşedintelui nu au consistenţă. "Practic, singurul motiv invocat de Preşedinţie este acela că televiziunile difuzează programe culturale şi educative "prin însăşi natura lor". Din păcate, aceasta este o prevedere a Legii audiovizualului ce face parte din documentaţia depusă de televiziuni la CNA la obţinerea licenţei care nu se conturează în nici un fel în realitate", spune Taloş.
Deputatul susţine şi că invocarea încălcării libertăţii presei este de asemenea exagerată, pentru că reglementări în privinţa conţinutului audiovizual există deja şi potrivit Legii audiovizualului, reglementările acestei legi, ale CNA sau dispoziţiile europene nu sunt considerate ingerinţe editoriale.
"Preşedinţia, ca prim garant al respectării Constituţiei, ar trebui să aibă în vedere prevederile art.33 din Constituţie privind accesul la cultură pentru că, dacă televiziunile nu emit cultură, dreptul cetăţeanului de a accede la cultură nu mai este respectat, cu complicitatea statulu