Forintul s-a depreciat ieri la un nou minim istoric faţă de euro, iar dobânzile la care se împrumută Ungaria pe termen lung au ajuns la 11%, Guvernul promiţând să încheie de urgenţă un acord cu instituţiile financiare internaţionale pentru a ieşi din criză, transmite Reuters, informează Mediafax.
Ministrul Dezvoltării naţionale, Tamas Fellegi, unul dintre principalii responsabili de negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că Guvernul vrea un acord de finanţare externă "cât mai curând posibil" şi este gata să discute orice propunere din partea instituţiilor financiare internaţionale care se va alinia interesului naţional. Oficialul a adăugat că Ungaria ar accepta un acord stand-by de precauţie cu FMI, dar va accesa fondurile numai dacă dificultăţile de pe pieţele financiare o vor impune.
Guvernul ungar a împrumutat joi 35 miliarde forinţi (140 milioane de dolari) printr-o emisiune de titluri cu maturitatea la un an, cu 10 miliarde forinţi mai puţin faţă de suma ţintită, la o dobândă de 9,96%, cea mai ridicată din aprilie 2009, faţă de randamentul de 7,91% plătit la ultima licitaţie de obligaţiuni cu maturitate similară, care a avut loc în 22 decembrie, potrivit datelor Agenţiei de administrare a datoriei de stat, preluate de Bloomberg.
Forintul era, ieri, în scădere cu 0,6%, cursul urcând la 322,25 forinţi pe euro. Costul asigurării obligaţiunilor ungare pe cinci ani faţă de probabilitatea insolvenţei prin contracte credit-default swap (CDS) a urcat de asemenea ieri la un nou record, de 751,6 puncte de bază (7,516 puncte procentuale), de la 650 puncte de bază marţi, potrivit datelor CMA.
Principalul indice bursier de la Budapesta este în scădere cu 2,9%, iar acţiunile OTP, cea mai mare bancă ungară, au coborât cu 3,5%. Titlurile grupului petrolier MOL sunt în scădere cu