Creşterea salariului minim brut pe economie, de la 670 de lei la 700 de lei, a dus implicit şi la creşterea valorii amenzilor de circulaţie. Din 2012, cea mai mică amendă de circulaţie este în valoare de 140 de lei iar cea mai mare ajunge la 1.400 de lei.
Conform articolului 98 din Codul Rutier, amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate iar un punct-amendă reprezintă valoric 10 la sută din salariul minim brut pe economie.
Amenzile aplicate în funcţie de clasele de sancţiuni
Conducătorii auto trebuie să ştie că în funcţie de gravitatea contravenţiilor comise, sancţiunile sunt ierarhizate în mai multe clase, cărora le corespund un anumit număr de puncte-amendă. Astfel, pentru clasa I de sancţiuni se aplică 2 sau 3 puncte şi amendă de la 140 de lei până la 210 lei; pentru clasa II-a de sancţiuni se aplică 4 sau 5 puncte plus amendă cuprinsă între 280 -350 de lei; pentru clasa a III-a de sancţiuni se aplică de la 6 la 8 puncte şi amendă cuprinsă între 420 şi 560 de lei. De asemenea, pentru clasa IV de sancţiuni se aplică de la 9 la 20 de puncte şi amendă cuprinsă între 630- 1.400 de lei iar pentru clasa V de sancţiuni, doar pentru persoanele juridice, se aplică de la 21 la 100 puncte şi amendă cuprinsă între 1.470 – 7.000 de lei.
Clasa I de sancţiuni: abateri
Printre abaterile principale prevăzute la Clasa I de sancţiuni se numără: conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză cu cel putin 10 km/h sub limita minimă obligatorie; nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a direcţiei de mers; nerespectarea normelor privind circulaţia pe drumurile publice de către conducătorii coloanelor militare, ai grupurilor organizate autorizate şi cortegiilor; nepurtarea centurii de siguranţă în timpul deplasării.
@N_