Eric Anderson demontează mitul conform căruia, dacă un bărbat calcă strâmb, asta ar însemna că nu-şi mai iubeşte partenera.
O relaţie extraconjugală, dimpotrivă, le permite să îşi consolideze legătura cu partenera oficială, afirmă sociologul. Şi, chiar dacă sunt prinşi înşelând, le e mult mai uşor aşa decât să recunoască deschis că voiau să "viziteze" şi alte paturi.
Potrivit unui studiu efectuat pe 120 de studenţi, 78% dintre respondenţi au recunoscut că au călcat strâmb, deşi au afirmat că îşi iubeau partenerul, alături de care intenţionau să rămână.
Anderson se întreabă de ce ar trebui să-i punem la zid pe cei care înşală, dar nu şi pe cei care divorţează, aceştia din urmă preferând să renunţe la căsătorie cu tot ce înseamnă ea - istorie, iubire, copii - şi asta doar din cauza sexului.
Mai ales în condiţiile de astăzi, în care relaţiile premaritale şi pornografia s-au răspândit printre tineri, ar trebui găsit un înlocuitor al monogamiei, crede sociologul. "Inclusiv aşa-numitele relaţii deschise, din punct de vedere sexual", afirmă el în cartea sa "Bărbaţii, monogamia şi adevărul despre înşelat".
Oamenii, consideră el, nu reuşesc deloc să-şi controleze dorinţele, fie că este vorba de mâncare, băutură sau sex: "Spunem că nu vrem să mâncăm un baton de ciocolată, dar de fapt vrem exact asta. Îl mâncăm, ne simţim vinovaţi din acest motiv, apoi ne promitem că nu mai tânjim după altul; dar nu ne ţinem de cuvânt. În cazul înşelatului este acelaşi fenomen".
Chiar dacă după doi ani relaţia sexuală îşi pierde din intensitate, acest lucru este ceva "normal" şi chiar "benefic": "Rămânem cu acelaşi partener datorită legăturii socio-emoţionale dintre noi, şi nu de dragul sexului. Iar acest aspect contează în cazul constituirii unei familii", mai afirmă el într-un interviu pentru Huffington Post.
"Credem, în mod greşit, că, dacă dorinţa se