Oamenii de ştiinţă de la University College London au descoperit că funcţiile creierului încep să se deterioreze în jurul vârstei de 45-49 de ani, atât în rândul bărbaţilor cât şi a femeilor.
Experţii susţin că începând cu vârsta de 45 de ani creierul uman îşi pierde 3,6% din abilităţile sale, informează BBC.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au monitorizat 7.000 de persoane - femei şi bărbaţi - cu vârste cuprinse între 45 şi 70 de ani, care au fost supravegheate timp de zece ani. În acest interval participanţii la studiu au fost supuşi unor teste de memorie, de vocabular, fiind analizat şi modul cum aceştia percepeau ce se întâmplă în jrul lor.
Studiile anterioare au arătat că declinul creierului începe să apară în jurul vârstei de 60 de ani, dar noua cercetare arată că deteriorarea funcţiilor creierului începe în jurul vârstei mijlocii.
Experţii de la Alzheimer's Society sunt de părere că acest studiu îi va ajuta să depisteze primele semne ale demenţei de la vârste fragede. În plus, afecţiunea poate fi ţinută mai bine sub control dacă boala este depistată în faze incipiente, deoarece tratamentele destinate demenţei au un efect mai puternic în această fază a bolii.
Rezultatele studiului, realizat pe 5.198 de bărbaţi şi 2.192 de femei, au arătat că funcţiile creierului unui bărbat cu vârsta cuprinsă între 65 şi 70 de ani erau afectate în proporţie de 9,6%, în timp ce în rândul femeilor care aveau aceaşi vârstă s-a observat un declin de 7,4%.
Demenţa, care cauzează pierderea memoriei şi confuzie în gândire, afectează peste 800.000 de oameni din Marea Britanie, cei mai mulţi fiind în vârstă şi jumătate dintre ei fiind diagnosticaţi cu Alzheimer - cea mai obişnuită formă a demenţei.
Potrivit statisticilor din ţările europene, se estimează că la persoanele în vârstă de 65 de ani frecvenţa bolii este de aproximativ