Euforia miracolului economic german lasă pas cu pas loc unui optimism modest. Dacă anul trecut economia germană, cea mai mare din Europa, a crescut cu 3%, anul acesta va avansa cu doar 0,6%, ritm modest, dar care-i va permite să evite recesiunea care ameninţă cele mai multe state din zona euro, scrie Le Figaro.
Estimarea aparţine Institutului de cercetare economică DIW, unul dintre cele mai importante institute de profil din Germania. Institutul anticipează, de asemenea, că în 2013 economia va reveni la o creştere solidă, de 2,2%.
"Acest lucru se va întâmpla doar dacă politicienii vor veni cu o soluţie convingătoare pentru criza din zona euro în următoarele luni", avertizează Ferdinand Fichtner, preşedintele de cercetare economică al institutului. Haosul financiar şi politic din cele 17 ţări ale zonei euro ar putea produce o "spirală negativă a creşterii şomajului şi a scăderii cererii" în Germania, a menţionat el.
Turbulenţele de pe pieţele financiare din mai multe ţări ale zonei euro ar trebui să ducă la scăderea generalizată a economiilor din blocul euro în acest an, dar este de aşteptat ca economia să-şi revină anul viitor şi să crească cu un procent, se arată în analiza DIW. "Dacă criza datoriilor se înrăutăţeşte în Franţa, de exemplu, intervine riscul de contagiune, iar recesiunea ar putea fi mult mai gravă", notează Fichtner, citat de AFP.
Şomajul din Germania a scăzut de la 6,9% în noimbrie la 6,8% în decembrie, un nou minim record de la unificarea ţării în urmă cu două decenii, în timp ce numărul persoanelor angajate a atins în premieră 41 de milioane.
În Grecia, criza riscă să se amplifice
Premierul grec Lucas Papademos a avertizat că statul ar putea intra în câteva luni într-un default haotic dacă patronatele şi sindicatele nu convin asupra reducerilor costului muncii pentru îmbunătăţirea competitivităţii, notează L