Decizia BNR de reducere a dobanzii cheie cu 0,25% ofera o bula de oxigen Ministerului de Finante pentru a se imprumuta la costuri mai joase, dar efectele in economia reala vor fi nule, considera economistii chestionati de Wall-Street.ro.
"Prin aceasta decizie, BNR a diminuat presiunile pe dobanzi, iar Ministerul de Finante s-ar putea imprumuta la dobanzi mai joase", a spus pentru Wall-Street.ro Melania Hancila, sefa departamentului de strategie si cercetare din cadrul Volksbank Romania.
Tendinta de scadere a dobanzii cheie pe care BNR incearca sa o imprime se reflecta in randamentele titlurilor de stat in piata secundara, care au scazut sub 7%.
Dupa cum afirma analistul Florin Citu, decizia BNR are rolul de ajuta statul sa negocieze dobanzi mai mici la licitatiile pentru titluri de stat, intrucat poate sa vina cu argumentul ca bancile au acum costuri de finantare mai mici.
"Banca centrala da de fapt o gura de aer Ministerului de Finante, dar creste riscurile pentru economia reala, care are nevoie de bani", apreciaza Citu.
Efectele in economia reala vor fi nesemnificative
Economistii se pun de acord ca aceasta a doua reducere consecutiva a dobanzii de politica monetara nu va transmite efecte directe in economie, dar important este din nou semnalul dat de banca centrala, care imprima astfel o tendinta.
Melania Hancila subliniaza ca exista riscul ca ultimele doua scaderi de dobanda sa nu se reflecte in dobanzile la credite, avand in vedere "concurenta puternica intre banci de a atrage lichiditatile populatiei".
Analistul Lucian Isar considera ca o reducere cu 25 de puncte de baza este insuficienta pentru a impulsiona economia si pentru a ajuta serviciul datoriei statului. "Suplimentar, datorita distorsionarii mecanismului de transmisie, 25 de puncte de baza sunt imperceptibile la nivelul primelor luni", explic