În 2012 am putea asista la noi plecări ale unor multinaţionale din România. Pe de altă parte, va fi anul renunţării la lozinca "să creştem prin austeritate". Declaraţiile au fost făcute la RFI de preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru.
În 2012, vor mai pleca şi alte companii din România, estimează Florin Pogonaru. "România nu mai este o piaţă de consum pentru marile multinaţionale. Vom vedea o Românie în care, surpriză, capitalul străin, cel puţin cel care a venit pentru piaţa de desfacere începe să se retragă. Cazul Tnuva este un exemplu tipic. Vom mai vedea probabil şi alte delocalizări. Marea problemă este a capitalului românesc. Va avea capitalul românesc abilitatea şi va fi sprijinit inclusiv prin ajutoare de stat să se dezvolte pentru a ocupa locurile lăsate libere prin plecarea unor investiţii străine de genul Tnuva sau altele sau nu?", se întreabă preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.
Florin Pogonaru crede că "putem ajunge într-un scenariu foarte bun în care vedem capitalul românesc, care indiferent ce s-ar spune, are caracteristic faptul că nu are volatilităţile pe care le au investiţiile străine şi ar fi un scenariu bun când capitalul românesc ocupă locul lăsat liber şi un scenariu rău în care să avem inflaţie, din cauza faptului că se aduc din import bunurile pe care le produceau multinaţionalele în România şi în acelaşi timp şomaj, pentru că prin plecarea lor, oamenii rămân pe drumuri".
În opinia lui Florin Pogonaru, "este normal să vedem în 2012 ţări ca România, care au făcut restructurări severe ale sectorului public şi au acţionat la nivel structural să moaie puţin lozinca "să creştem prin austeritate" şi să vedem uşoare creşteri ale investiţiilor şi ale consumului. 2012 în România va fi încet-încet anul renunţării la lozinca "să creştem prin austeritate", într-o ţară care a