2011 a inceput optimist, cu promisiuni de iesire din criza globala, si s-a incheiat intr-un moment critic pentru viitorul monedei euro si al Uniunii Europene.
Intr-un summit istoric, gazduit in decembrie la Bruxelles, cele 17 state ale zonei euro, plus alte noua tari, printre care si Romania, au incheiat un tratat de guvernanta fiscala, prin care convin asupra unei discipline bugetare stricte si a aplicarii imediate si integrale a programelor de austeritate. Care e soarta monedei unice, care sunt sansele de redresare economica globala si cum e plasata Romania in acest context european si mondial am incercat sa aflam de la analistul economic Cristian Sima, presedinte al Bursei de la Sibiu - SIBEX. Matematician de formatie, cu un parcurs de exceptie, Cristian Sima si-a abandonat, la inceputul anilor '90, catedra de la Universitatea din Siena, Italia, devenind un mare expert bursier si, in scurt timp, din vesnic datornic, milionar in dolari. Reintors in tara, Cristian Sima este azi unul dintre cei mai lucizi si mai carismatici analisti economici din Romania.
"Inca n-a aparut pompierul care sa stinga focul din casa europeana"
- Domnule Sima, am asistat la un an 2011 extrem de tumultuos din punct de vedere economic. Epicentrul cutremurului este tocmai Comunitatea Europeana, spre care priveam anii trecuti cu atata incredere si de la care asteptam sa vina salvarea, iar nu declinul. Cum vede situatia economica un matematician cerebral ca dumneavoastra si un om cu o atat de vasta experienta in afaceri?
- Anul 2011 a inceput cu probleme structurale si institutionale in Comunitatea Europeana, mai clar spus cu extinderea din ce in ce mai mare a crizei datoriilor suverane. Pe intelesul tuturor, criza datoriilor suverane inseamna criza datoriilor tarilor. Daca anul trecut aveam doar o singura tara in acest colimator, si anume Grecia, ra