Banca Centrala Europeana a intervenit din nou in piata titlurilor de stat pentru a cumpara bonduri emise de catre guvernele italian si spaniol, randamentele pentru acestea crescand din nou pana la niveluri nesustenabile.
Randamentul la bondurile italiene pe 10 ani a depasit din nou nivelul de 7 procente, ceea ce face ca finantarea guvernului italian sa fie nesustenabila pe termen lung. Diferenta pe care Italia o plateste fata de Germania, pentru un imprumut pe aceeasi perioada, a ajuns la 5,24 procente, noteaza Wall Street Journal.
BCE intervine regulat in piata secundara a titlurilor de stat pentru a asigura lichiditatea si adancimea pietei. Rolul BCE este acela de a mentine randamentele la niveluri suficient de scazute, astfel incat finantele statelor cu probleme sa nu fie foarte afectate. Ca urmare a acestui program, banca intervine in momentul in care creste presiunea pe vanzarea acestor titluri, iar randamentele cresc la randul lor.
Atat Spania, cat si Italia trebuie sa-si inceapa, saptamana viitoare, finantarea pentru 2012. Spania incearca sa obtina 5 miliarde de euro din piete, vanzand titluri de debit pe termen scurt. Italia, in schimb, trebuie sa se imrumute de 7,5 miliarde de euro, pe perioade care variaza de la 3 ani, pana la 15 ani.
Interventia BCE este, astfe, capitala pentru ca pietele sa nu reactioneze negativ la licitatia care va avea loc saptamana viitoare. Imposibilitatea acesto economii de a se finanta la dobanzi rezonabile, s-ar putea traduce intr-o imposibilitate de plata a costurilor de finantare pentru imprumuturile deja accesate. Iar aceasta ar echivala cu o declarare a falimentului.
Banca Centrala Europeana a intervenit din nou in piata titlurilor de stat pentru a cumpara bonduri emise de catre guvernele italian si spaniol, randamentele pentru acestea crescand din nou pana la ni