Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că Noul Cod de Procedură Civilă va intra în vigoare la 1 iunie 2012 şi că acesta este unul dintre obiectivele strategice ale ministerului pe care-l reprezintă.
Noul Cod Civil, intrat în vigoare la 1 octombrie 2011, a introdus o serie de elemente de noutate, printre care transformarea comerciantului în profesionist, separaţia de patrimonii (fiducia), administrarea bunurilor altuia, modificările aduse în materia garanţiilor (ipoteca legală, ipoteca mobiliară, dreptul de retenţie), modificările aduse în materia dobândirii bunurilor imobile.
De asemenea, potrivit noilor reglementări, contractele încheiate între persoane juridice după intrarea în vigoare a Noului Cod Civil sunt supuse unui grad sporit de intervenţionism din partea instanţelor, aceasta fiind una dintre cele mai importante modificări, cu un impact major asupra mediului de afaceri.
Noul Cod Civil a introdus şi teoria impreviziunii, care aduce câteva beneficii suplimentare împrumutaţilor, debitorul putând cere instanţei suspendarea contractului timp de 2-3 ani, recalcularea ratelor şi acordarea unui termen de graţie, astfel încât contractul să poată fi executat.
Potrivit Noului Cod Civil, instituţia leziunii nu mai este specifică protecţiei patrimoniale a minorilor, ci are aplicabilitate generală. Astfel, orice disproporţie considerabilă dintre prestaţiile la care s-au angajat părţile (art. 1221, alin. 1) va putea conduce, la cererea părţii lezate, la anularea contractului pentru leziune. Leziunea poate fi calificată (care este mai mare de jumătate din valoarea pe care o avea obligaţia asumată de lezat la data contractării) sau simplă (mai mică decât jumătate din valoarea asumată iniţial).
Anularea contractului, ca excepţie, pentru leziune nu poate fi cerută decât dacă leziunea depăşeşte jumătat