Grupul Interagro al lui Ioan Niculae funcţionează cu gaze naturale din producţia internă din 2005. Sursa: Foto: Arhiva EVZ
Subminarea economiei naţionale este acuzaţia adusă de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) lui Ioan Niculae, al doilea cel mai bogat român, potrivit ediţiei 2011 a Top 300 Capital.
Grupul Interagro, controlat de Ioan Niculae, din care fac parte mai multe combinate ce produc îngrăşăminte chimice, a primit, începând cu 2005, gaze naturale din producţia internă, la preţuri mult diminuate, dar şi mult mai mici faţă de cele importate, cu precădere, din Rusia. Asta în detrimentul populaţiei sau al altor consumatori industriali privaţi. Mai mult, Interagro are şi licenţă de furnizor, de unde rezultă că nu este exclus să fi şi vândut din gazele luate la preţ preferenţial.
40 de funcţionari complici
Combinatele deţinute de Interagro au primit astfel de gaze naturale fie prin ordin de ministru, fie prin ordonanţă de urgenţă, fie prin lege, adoptată în Parlament. Magnatul a beneficiat de sprijinul a 40 de persoane cu funcţii de conducere în Ministerul Economiei, Romgaz şi Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) - susţin procurorii DIICOT. Prejudiciul este estimat la 126 de milioane de dolari americani.
Îngrăşămintele, exportate
Îngrăşămintele chimice obţinute folosind gazul metan primit la preţuri preferenţiale de la stat au fost exportate în proporţie de 80%. Astfel, Ioan Niculae a declarat în Top 300 Capital - care i-a estimat averea la 1,6 miliarde de euro, în creştere cu 400 de milioane faţă de anul anterior - că a exportat trei milioane de tone, anual: 100% din producţia de UAN, 75% din cea de uree şi 20% din cea de azotat de amoniu.
Datorii la stat
Anchetatorii mai notează faptul că grupul Interagro a primit gaze nat